Контроль за харчовими продуктами нетваринного походження

Контроль за харчовими продуктами нетваринного походження

Загальним зобов'язанням для всіх підприємств має бути контроль безпечності харчових продуктів та процесів, за які підприємство відповідає. Загальні санітарно-гігієнічні норми ЄС вимагають, щоб виробники на всіх етапах розробляли відповідні процедури на основі принципів аналізу ризиків та критичного контрольного пункту (HACCP), тобто весь бізнес в ланцюжку поставок повинен мати сертифікацію HACCP (або еквівалентну).

Детальніше про HACCP читайте за посиланням.

Принципи НАССР на практиці
  • Відповідно до вимог ЄС, продукти харчування, включаючи фрукти та ягоди, повинні бути безпечними для споживання.

  • Ви як оператор харчової промисловості в сфері овочів та фруктів, таких як червона смородина, малина або кавун, повинні запровадити та діяти на основі програм продовольчої безпеки та процедур, заснованих на принципах НАССР. Це включає, наприклад, те, що працівники повинні бути під наглядом та бути проінструктовані та/або пройти підготовку щодо застосування принципів НАССР.

  • На практиці вам як оператору харчової промисловості необхідно мати процедури, в яких описано, як ваша компанія обробляє фрукти та ягоди, включаючи документацію про ведення обліку процедур.

  • Впровадження принципів НАССР передбачає певну гнучкість (свободу дій), у тому числі для малого бізнесу. Це означає, наприклад, що принципи можуть бути реалізовані залежно від структури та типу вашого бізнесу. Ви можете дізнатися більше про гнучкість застосування принципів НАССР на сайті Європейського агентства з безпечності харчових продуктів за посиланням.

  • У додатку ІІ до Повідомлення  Єврокомісії ви також можете знайти інформацію, де застосування принципів системи НАССР описано простим способом.

  • Якщо Ви хочете дізнатися більше про тренінги та курси з навчання принципів НАССР, наприклад, можна відвідати веб-сайти органів стандартизації, такі як IFS International Features Standards (спеціальні міжнародні стандарти) або BRC Global Standards (міжнародні стандарти BRC).

  • Пам’ятайте, що відповідальність за дотримання відповідних вимог до продуктів харчування лежить на імпортері в ЄС, але ваш імпортер в ЄС вимагатиме від вас як оператора харчової галузі в Україні дотримуватися цих заходів. 

Крім того, підприємства повинні довести мікробіологічну безпеку.

Мікробіологічні критерії для деяких продуктів зазначені в Регламенті №2073/2005 

Мікробіологічні критерії
  • Як виробника харчових продуктів ваш продукт може охоплюватися Регламентом Комісії № 2073/2005, який встановлює критерії безпеки харчових продуктів. Профілактичні заходи, такі як застосування принципів НАССР, сприяють досягненню безпеки харчових продуктів. Хоча мікробіологічне тестування саме по собі не може гарантувати безпеку перевірених продуктів харчування, ці критерії надають цілі та орієнтири, які допоможуть вам як підприємствам харчової промисловості (а також компетентним органам ЄС) керувати та контролювати безпеку харчових продуктів.

  • Зокрема, якщо ви як виробник харчової продукції бажаєте експортувати попередньо нарізані фрукти та овочі (а також непастеризовані фрукти та овочеві соки), ви повинні знати про такі мікробіологічні небезпеки, як E.coli (кишечка паличка) та сальмонела. Існують обмеження на наявність кишкової палички, тоді як сальмонела повинна бути повністю відсутня при тестуванні цих  харчових продуктів.

  • Ви можете дізнатися більше про проведення тестувань, відбору проб та відбору зразків у Регламенті № 2073/2005 (наприклад стаття 4 та додаток І).

  • Додаткову інформацію про мікробіологічні критерії можна знайти на веб-сайті Комісії ЄС з питань гігієни харчових продуктів.


 
Категорія: 
Поширити