Контроль за харчовими продуктами нетваринного походження

Імпорт харчових продуктів нетваринного походження в ЄС підлягає загальним умовам і спеціальним положенням, спрямованих на запобігання ризику для здоров’я населення та захист інтересів споживачів.

Коли на території третьої країни виникає чи шириться гігієнічна проблема, здатна створити серйозну небезпеку здоров’ю людей, влада ЄС може призупинити імпорт з усієї або частини відповідної третьої країни або запровадити тимчасові захисні заходи щодо відповідних харчових продуктів залежно від серйозності ситуації.

Для контролю застосовують наступні правила:

  •  загальні правила щодо гігієни встановлює Регламент (ЄС) №852/2004.
  •  вимоги щодо забруднювачів у харчових продуктах та щодо матеріалів, які контактують з харчовими продуктами встановлює Регламент (ЄС) №1935/2004.
  •  загальні умови приготування харчових продуктів встановлює у т.ч. Директива № 89/108/ЄС щодо швидкої заморозки
 
Принципи НАССР на практиці
  • Відповідно до вимог ЄС щодо безпеки харчових продуктів, всі продукти харчування, включаючи макаронні вироби, повинні бути безпечними для споживання.

  • Ви як оператор харчової промисловості в сфері виробництва макаронних виробів повинні запровадити та діяти на основі програм продовольчої безпеки та процедур, заснованих на принципах НАССР. Це включає, наприклад, те, що працівники повинні бути під наглядом та бути проінструктовані та/або пройти підготовку щодо застосування принципів НАССР. 

  • На практиці вам як оператору харчової промисловості необхідно мати процедури, в яких описано, як ваша компанія виготовляє макаронні вироби,  включаючи документацію щодо ведення обліку процедур.

  • Впровадження принципів НАССР передбачає певну гнучкість, у тому числі для малого бізнесу. Це означає, наприклад, що принципи можуть бути реалізовані залежно від структури та типу вашого бізнесу.
  • У Повідомленні Комісії № 2016/C/278/01 ви також можете знайти більш детальну інформацію щодо гнучкості застосування принципів НАССР та опис застосування принципів системи НАССР, які описані простою  мовою  (див. Додаток ІІ).
  • Якщо Ви хочете дізнатися більше про тренінги та курси з навчання принципів НАССР, наприклад, можна відвідати веб-сайти органів стандартизації, такі як IFS International Features Standards  або BRC Global Standards
  • Пам’ятайте, що відповідальність за дотримання відповідних вимог до продуктів харчування лежить на імпортері ЄС, але ваш імпортер ЄС вимагатиме від вас як оператор харчової галузі в Україні дотримуватися цих вимог.

 

Матеріали, що контактують з харчовими продуктами
  • Ця вимога базується на Регламенті № 1935/2004. При використанні матеріалів, що контактуватимуть з продуктами харчування, такими як пакувальні матеріали, ви повинні переконатися, що матеріали виготовлені таким чином, що їх частинки не будуть переноситися на продукти харчування в тих кількостях, які є небезпечними для людей, та не будуть змінювати склад продуктів харчування, а також не змінять смак і запах продуктів.
  • Ви повинні переконатися, що ви дотримуєтесь всіх вимог щодо небезпечних речовин, а також щодо маркування. Вам як українському виробнику макаронних виробів необхідно знати, який пластик ви можете використовувати в якості пакувального матеріалу для ваших макаронних виробів (і які речовини містить пластик).

 

Наразі матеріали класифіковані цим терміном відсутні.