Контроль забруднювачів у харчових продуктах

Макаронні вироби мають бути безпечні для здоров’я споживача та не мають містити забруднювачі в кількості, неприйнятної для здоров'я населення. Забруднювачі можуть потрапляти в харчові продукти на різних етапах виробництва, пакування, транспортування або також внаслідок забруднення довкілля.

Регламент (ЄС) № 315/93 встановлює процедури ЄС щодо забруднюючих речовин у харчових продуктах на території ЄС. 

 

Максимальний допустимий вміст деяких забруднюючих речовин (мікотоксинів, важких металів) у харчових продуктах на ринках країн ЄС визначений у Регламенті (ЄC) №1881/2006.

 

На ринку ЄС також встановлені максимально дозволені рівні радіоактивного забруднення продуктів харчування (безпосередньо або після обробки). Детальніше дивіться за посиланням.

 

Максимально допустимі рівні вмісту забруднюючих речовин у макаронних виробах
  • Для макаронних виробів встановлено максимально допустимі рівні вмісту для деяких мікотоксинів, зокрема, встановлено максимальний рівень для всіх продуктів, отриманих з зернових культур -  афлатоксинів та для сухих макаронних виробів  - деоксиніваленолу (750 мкг / кг).
  • Крім того, якщо макаронні вироби з вмістом, наприклад, м’яса або риби, ви також повинні знати про максимальні рівні вмісту деяких важких металів у м’ясі та рибі.
  • Ви можете знайти всі максимально допустимі рівні вмісту забруднюючих речовин у Додатку до Регламенту (ЄС) 1881/2006.
Регулювання рівнів забруднюючих речовин у харчових продуктах
  • Ви як бізнес-оператора в сфері виробництва макаронних виробів несете відповідальність за рівень контролю забруднюючих речовин у вашій продукції.
  • Ви повинні регулярно  перевіряти існуючі максимальні рівні забруднюючих речовин, які регулярно оновлюються. Регламент (ЄС) №1881 / 2006 регулярно оновлюється. Пам’ятайте, що певні продукти можуть бути не зазначені, але підпадати під більш широкі категорії, наприклад, «зернові».
  • Вам необхідно мати систему контролю, щоб уникнути забруднення та провести лабораторне тестування (в акредитованій лабораторії).
  • Ви повинні взяти до уваги, що держави-члени ЄС проводять випадковий відбір зразків та аналіз продуктів харчування і регулярно повідомляють про результати, а також вживають заходи, якщо зразки не відповідають вимогам законодавствам.
  • Ви можете знайти додаткову інформацію про дозволені рівні забруднюючих речовин на веб-сайті Комісії ЄС або на веб-сайті Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA).

Наразі матеріали класифіковані цим терміном відсутні.