Як скористатися перевагами вільної торгівлі з ЄС?

Для того, щоб скористатися преференціями в рамках вільної торгівлі між Україною та ЄС (не оподатковуватися ввізним митом або оподатковуватися пільговим митом), товар має бути походженням з України та відповідати правилам походження. 

Правила походження визначені Протоколом І до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Для макаронних виробів існують наступні особливості:

Паста, незалежно від того, чи вона приготовлена або фарширована (м’ясом чи іншими інгредієнтами) чи оброблена будь- яким іншим чином, така як спагеті, макарони, локшина, лазанья, ньокки, італійські пельмені, канелоні; кускус, приготовлений або ні:

 

- З ваговою частиною м’яса, м’ясних відходів, риби, ракоподібних чи молюсків 20 %  або менше

Виробництво, у якому усі злаки та їхні складові частини (окрім твердої пшениці та її складові) вироблені цілком у даній країні

- З ваговою частиною м’яса, м’ясних відходів, риби, ракоподібних чи молюсків більше 20 %

Виробництво, у якому:

- усі злаки та їхні складові частини (окрім твердої пшениці та її складових) вироблені цілком у даній країні і

- усі матеріали Груп 2 і 3 є виробленими цілком в даній країні

 

Основним документом, який підтверджує преференційний характер походження товару в рамках вільної торгівлі, є сертифікат з перевезення товару EUR.1.

Детальніше про його оформлення читайте за посиланням

Правила походження на практиці
  • На практиці для вас як виробника або експортера макаронних виробів, що класифікуються згідно товарної позиції 1902, це означає, що всі зернові культури та її складові, які можуть бути використані у виробництві макаронних виробів, повинні бути вирощені («повністю отримані») в Україні.
  • Однак існує виняток, якщо у виробництві макаронних виробів використовується тверда пшениця та її продукти переробки. Це означає, що тверда пшениця може походити з інших країн, однак продукт буде все ще вважатиметься українського походження.
  • Крім того, якщо макаронні вироби з вмістом понад 20 мас.% м’яса, м’ясних субпродуктів, риби, ракоподібних або молюсків, то ці продукти (тобто всі продукти класифікуються згідно групи 2 та 3) також повинні бути вирощені («повністю отримані») в Україні для того, щоб кінцеві макаронні вироби мали українське походження.
  • Внаслідок двосторонньої кумуляції, якщо ви виготовляєте макаронні вироби в Україні та використовуєте будь-які компоненти /елементи (наприклад, зернові культури або м'ясо) з ЄС, то виготовлені макаронні вироби будуть українського походження . Це означає, що ваш продукт матиме українське походження незалежно від ваги компонентів, які походять з ЄС.
  • Будь ласка зверніть увагу -  у деяких випадках не потрібно отримувати сертифікат походження. Це можливо в тих випадках, якщо не встановлено загальний тариф на певну продукцію. В інших випадках, якщо встановлено загальний тариф на продукцію, необхідно виконувати вимоги щодо правил походження та отримати сертифікат походження.

Наразі матеріали класифіковані цим терміном відсутні.